Het gaan op een cruise vakantie is steeds populairder aan het worden, maar dat is niet ten goede van het milieu! Gingen er in 2006 nog 15 miljoen mensen op een cruise vakantie, in 2018 waren dat er al 27 miljoen!

Hoe groter het schip, hoe groter de impact.

Het grootste cruiseschip dat er op dit moment over de wereld vaart heet Symphony of the Seas. Dit cruiseschip kan een kleine 7.000 mensen vervoeren, heeft maar liefst 22 restaurants, 24 zwembaden, een schaatsbaan en een park met 20.000 tropische planten. Dit drijvende dorp/entertainment park verbruikt dagelijks zo'n 303.000 liter diesel per dag. Zo komt uit een onderzoek van The Guardian dat een groot cruisesschip bijna net zoveel CO₂ uitstoot als 84.000 auto's.

Het CBS heeft onderzocht hoeveel de gemiddelde cruisepassagier uitstoot op een gemiddelde cruise vakantie. Het resultaat is erg schokkend! De gemiddelde cruisepassagier stoot gemiddeld zo een 225kg CO₂ per dag! Dat betekent dat je na 3 dagen cruisen net zo veel hebt uitgestoten als 1 heel jaar lang vlees eten. En dan te bedenken dat je ook nog naar de haven moet reizen waar het cruiseschip ligt. Dat gebeurt vaak per vliegtuig en levert dus nog meer uitstoot op.

Clue van het verhaal:

De clue van het verhaal.. Volgens mij is dat wel duidelijk. Tuurlijk, op vakantie gaan is leuk en belangrijk. Maar op vakantie gaan kan ook zonder de wereld zo erg te vervuilen! Zoek daarom naar een milieuvriendelijke manier van op vakantie gaan; met een zomer als afgelopen jaar kan dit ook best wel eens een keertje in eigen land!

05 februari 2019 — Team IZY

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.